Prezentacija arheoloških lokaliteta podmorja općine Jelsa – otok Šćedro

Otok Šćedro, brodolom iz 3. st. p. n. e.; 3D model izradili: Franco Banfi, Andi Marović, Tea Katunarić

Otok Šćedro jedinstveni je primjer otoka u Jadranu i Mediteranu po brojnosti potpuno sačuvanih netaknutih antičkih brodoloma u svojim vodama. Do 2023. godine u podmorju i priobalju otoka Šćedra registrirana su tri  jedinstvena, među najstarijima na Jadranu i Mediteranu, u potpunosti sačuvana helenistička brodoloma. Godine 2017. pronađen je brodolom iz 2./1. stoljeća prije Krista. Godine 2019. pronađen je brodolom iz 3./2. stoljeća prije Krista, a 2023. godine i brodolom iz  3. stoljeća prije Krista. Dva potonja brodoloma nalaze se na velikim dubinama namijenjenima tehničkom ronjenju. Uz pomoć vještine tehničkih ronioca i podvodnih fotografa koji rone s rebreatherima napravljeni su prvi 3D modeli ta dva duboka lokaliteta.

Precizno izrađeni 3D modeli omogućuju znanstveno istraživanje lokacija, ali i prezentaciju lokaliteta u kulturno turističke svrhe putem virtualne stvarnosti, web stranica, izrade kulturno povijesnih vodiča, brošura i informativnih interaktivnih tabli. Snimke su i osnova za izradu elaborata za daljnja istraživanja lokaliteta i njihovu prezentaciju kao podvodnih arheoloških parkova.

Modeli su izrađeni kroz projekt Prezentacija arheoloških lokaliteta podmorja općine Jelsa, otok Šćedro, a sufinancirani temeljem Programa Arheološkog turizma na području Splitsko-dalmatinske županije za 2023. godinu.

Voditeljica projekta: Tea Katunarić Kirjakov,

Snimatelj: Franco Banfi,

Izrada 3D modela:  Tea Katunarić Kirjakov i Andi Marović,

Tehnički ronioci: Andi Marović, Aniska Marović, Manta diving center

Projekt provodi Muzej općine Jelsa u partnerstvu s udrugom Prijatelji otoka Šćedro i Općinskom knjižnicom i čitaonicom Jelsa.

Projekt sufinancira Splitsko-dalmatinska županija temeljem Programa sufinanciranja projekata arheološkog turizma na području Splitsko-dalmatinske županije za 2023. godinu.