Lana Stojićević, Bilo koje mjesto u bilo kojem gradu

Izložba
LANA STOJIĆEVIĆ
BILO KOJE MJESTO U BILO KOJEM GRADU
Kustos: Vedran Perkov

Otvorenje izložbe: nedjelja 26. svibnja 2019. u 20 sati
Muzej općine Jelsa – Galerija Kravata

Izložba će biti otvorena do 13. lipnja 2019.

“Da bismo razumjeli ovu izložbu potrebno je, prije svega, krenuti od njenog naslova. ‘Bilo koje mjesto u bilo kojem gradu’ naziv je za kazališnu kulisu koja se nalazi u hvarskome kazalištu. Radi se o zidnoj slici koja je služila kao univerzalna scenografija. Prikaz je to nedefinirane vedute primorskoga grada, scene koja se zbog ograničenih tehničkih mogućnosti nije mijenjala iz predstave u predstavu, već je ostajala nepromjenjiva bez obzira na sadržaj i radnju. Možemo stoga reći da se radi o prikazu idealnog grada.
Ta je zidna slika poslužila je kao inspiracija, a potom i kulisa, radovima nastalim za ovu izložbu. No za predstavu, osim scenografije, potrebna je i radnja. Nju Lana pronalazi i veže za otok Hvar. Od Grapčeve špilje – mitskog mjesta borbe između Kiklopa i Odiseja, preko legende o kraljici Teuti i njenom blagu, sve do romantičke tragedije Dimitrija Demetra Teuta u kojoj se Hvar uprizoruje kao mjesto povijesnih bitaka između Ilira i Rimljana. Povijesno daleke i nepovezane priče sjedinjuju se u spektaklu bez početka i kraja. Spektaklu koji je sam sebi svrha, mogli bismo pomisliti. Ali nije tako.” (…)
Vedran Perkov

Lana Stojićević (Šibenik, 1989.) je vizualna umjetnica koja se najčešće izražava u mediju fotografije, tekstila i arhitektonske makete. Multimedijalnim radovima kritički istražuje raznolike lokalne teme poput divlje gradnje, nebrige za (arhitektonsko) naslijeđe i ekološkog zagađenja.

Diplomirala je slikarstvo 2012. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
Brojne skupne i samostalne izložbe Lane Stojićević rezultirale su nizom osvojenih nagrada.
Osvojila je Metro Imaging Mentorship Award na izložbi New East Photo Prize (Calvert 22 Foundation, London, 2016.), godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika za mladu umjetnicu (2015.), drugu nagradu izložbe Young Contemporary Photography: Different Worlds (Galerija Photon, Ljubljana, 2015.), Erste Grand Prix na izložbi Erste fragmenti (2015.), Rektorovu i Dekanovu nagradu (2012.) i prvu otkupnu nagradu Zavičajnog muzeja grada Rovinja (2011.). Bila je nominirana za New East Photo Prize (2016. i 2018.), HT nagradu (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2013., 2016., 2017. i 2019.) i Nagradu Radoslav Putar (Institut za suvremenu umjetnost, 2015.).

Živi i radi u Splitu.