Nakon ljetne premijere u Ribarskom muzeju, svim posjetiteljima naše web stranice sada predstavljamo kratki animirani film Za litnjega mroka mlade vrbovačke umjetnice Ivane Šerić. Riječ je o uratku kojeg je autorica napravila u suradnji s našom ustanovom i koji je prvotno bio zamišljen kao promotivni spot Ribarskog muzeja, no tu je funkciju nadišao osvojivši ovogodišnji Vafi & Rafi festival u MAXI kategoriji, jednu od najprestižnijih međunarodnih nagrada za mlade animatore.
Prema ocjeni selekcijske komisije festivala, “Gotovo se može osjetiti duh Petra Hektorovića i njegova Ribanja i ribarskog prigovaranja u ovoj suvremenoj posveti tradicionalnom načinu ribolova na otoku Hvaru. Elegantna animacija s korištenjem monokromatske palete rasvijetljene toplinom žute boje služi prikazu prirode, ljudi i načina života koji zavrjeđuju da im se uvijek oda priznanje. A to zaslužuje i autoričin film.”
Osim umjetničke vrijednosti potvrđene nagradom, važno je istaknuti i značajnu dokumentarnu vrijednost ovoga filma pošto je riječ o autentičnom animiranom uprizorenju arhaične ribolovne strategije lova srdela feralima (svićalima) na borovu luč i ljetnim mrežama potegačama, danas napuštene ali nekoć gospodarski najvažnije ribolovne tehnike koja je othranila nebrojene generacije otočana i srdeli priskrbila i danas poznati status – hraniteljice Dalmacije.

Za litljega mroka