Noć muzeja ’24.

Muzej općine Jelsa u Noći muzeja 2024. organizira program u Vinogradarskoj zbirci u Pitvama čiji je novi stalni postav u obnovljenoj zgradi otvoren prošle godine. Vinogradarska zbirka kao i njen cjelogodišnji program rada oblikovan je sa težnjom da privuče novu muzejsku publiku dodatnim sadržajima poput kušaonice vina, ali i postane trajno mjesto okupljanja, učenja, istraživanja i zabave za lokalnu otočnu zajednicu.

PROGRAM

18:00 Žmul Fora, vođeno kušanje vina

Kušanje vina hvarskih proizvođača koje organoleptička svojstva stavlja u drugi plan, a u fokusu ima simbolički značaj vinogradarske tradicije, osobitosti sortimenta i vinogorja iz kojih su vina proizašla. Voditelji kušanja su muzejski djelatnici Dejan Bojanić i Marija Plenković.

19:00 vođeni razgled stalnog postava Vinogradarske zbirke

Uz vodstvo muzejskog kustosa Duje Dorotke posjetitelji će razgledati stalni postav i upoznati se s ključnim temama i procesima tradicijskog vinogradarstva i vinarstva na otoku Hvaru.

20:00 Osvrt na prvu godinu rada obnovljene Vinogradarske zbirke u Pitvama

Prigodnim osvrtom na prvu godinu rada zbirke ukratko ćemo predstaviti programe provedene u protekloj godini, prisjetiti se zajedničkih muzejskih druženja i nazdraviti budućim planovima.

22:00 Noćno kino&vino: Košnica (Kino Mediteran)

U suradnji s Kinom Mediteran donosimo apsolutnog pobjednika Sundance Film Festivala 2021. godine. Košnica, film Blerte Basholli snimljen je prema istinitoj priči te je bio jedan od 15 finalista za Oscar nominaciju za najbolji međunarodni film.

Više o Noći muzeja ’24. i programima hrvatskih muzeja pogledajte ovdje.