Eglė Budvytytė | Pjesme iz komposta: mutirajuća tijela, implodirajuće zvijezde

U ponedjeljak, 3.7. u 21h u Muzeju općine Jelsa – Galerija Kravata otvara se izložba “Pjesme iz komposta: mutirajuća tijela, implodirajuće zvijezde” litvanske umjetnice Eglė Budvytytė.
Film u trajanju od 28 minuta, koji je predstavljao Litvu na Venecijanskom bijenalu 2022. godine, nastao je 2020. godine u suradnji s Marijom Olšauskaitė i Julijom Lukas Steponaitytė.
Za vrijeme otvorenja, 3.7. u 21:30h pridružite se i glazbenom performansu hrvatske glazbenice Sare Renar na Trgu sv. Ivana.
O IZLOŽBI:
Film, snimljen u borovim šumama i dinama Kurske prevlake, hipnotičko je istraživanje ne-ljudskih oblika svijesti i različitih dimenzija simbiotskog života: međuovisnosti, predaje, smrti i propadanja. Slike se postupno nižu, uz intimne tekstove pjesme koje kanaliziraju želje entiteta koji mijenja oblik kroz različite spolove, glasove i van-ljudska utjelovljenja. Uz glumačku ekipu koja se sastoji od lokalne mladeži te izvođačicu i koreografkinju Mami Kang, film se odvija kroz posebno osmišljenu pjesmu, koreografiju i kostime. Tijela izvođača su ovdje mjesta aktivnosti, iako su često horizontalna, povučena prema zemlji i jedno prema drugome, krećući se kroz šumu, duž pijeska, dina i vode. Tekstovi pjesama oslanjaju se na rad i riječi biologinje Lynn Margulis, slaveći ulogu bakterija u omogućavanju života i suradnje među jednostaničnim organizmima, kao i koncepte autorice znanstvene fantastike Octavie Butler, koja je koristila trope simbioze, mutacije i hibridnosti kako bi izazvala hijerarhije i kategorizacije.
Pjesme iz komposta hipnotičko je istraživanje međuovisnosti, raspadanja i propadanja tijela, pokazujući nužnost isprepletenih mreža između ljudskih i neljudskih bića za njegovanje odnosa među vrstama.
Režija: Eglė Budvytytė
Riječi pjesama i glasovi: Eglė Budvytytė
Dizajn zvuka: Steve Martin Snider
Umjetnička direkcija: Marija Olšauskaitė, Julija Steponaitytė
Solo ples (izvedba i koreografija): Mami Kang
Kamera: Vytautas Plukas
Asistent kamere: Martynas Norvaišas
Uređivanje: Bart Groenendaal i Eglė Budvytytė
Specijalni efekti: Elena Permogorskaya i Viktorija Obor
BIOGRAFIJA:
Eglė Budvytytė je umjetnica koja živi u Vilniusu i Amsterdamu i radi na raskrižju vizualnih i izvedbenih umjetnosti. Pokretu i gesti pristupa kao tehnologijama za moguću subverziju normativnosti, rodnih i društvenih uloga te za dominantne narative koji vladaju javnim prostorima. Njezina praksa, koja se proteže kroz pjesme, poeziju, video zapise i izvedbe, istražuje uvjerljivu moć kolektiviteta, ranjivosti i propusnih odnosa između tijela, publike i okruženja. Njezin je rad prikazan među ostalima na Međunarodnom bijenalu suvremene umjetnosti u Rigi (RIBOCA 2); Renaissance Society, Chicago, Lofoten International Art festival; Block Universe festival, London; Art Dubai Commissions, Dubai; Liste, Art Basel; 19. Biennale u Sydneyu; Umjetnički centar De Appel; Centar za suvremenu umjetnost, Vilnius, i Muzej Stedeljik, Amsterdam. Eglė je boravila u Le Pavillon, Palais de Tokyo (Pariz, FR, 2012.) iu Wielsu, Centru za suvremenu umjetnost, (Bruxelles, BE, 2013.). 2022. bila je predstavnica Litve na Bijenalu u Veneciji uz Mariju Olšauskaite i Juliju Steponaityte.
Izložba ostaje otvorena od 3.7. do 30.8.2023.
Organizacija u koprodukciji s: LAB852, udruga Održivi otok, udruga Kružok, Muzej općine Jelsa
Potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Općina Jelsa, TZ Jelsa.