Noć muzeja 2021.

Muzej općine Jelsa i ove godine sudjeluje u Noći muzeja, koja će se održati u petak, 29. siječnja s početkom u 18h. Ovogodišnja Noć muzeja događa se u digitalnom izdanju te će se cijeli program odvijati online, na platformi Facebook.

Po prvi puta, za ovu digitalnu Noć muzeja tri hvarska javna muzeja – Muzej općine Jelsa, Muzej Staroga Grada i Muzej hvarske baštine nastupaju zajedno!

Temeljem apela Hrvatskog muzejskog društva, muzeji zajedno organiziraju humanitarnu akciju Muzealci za muzealce, čiji je cilj prikupljanje sredstava za kolegu iz Gradskog muzeja Sisak koji je uslijed katastrofalnog potresa ostao bez obiteljske kuće u Petrinji. Akcija je organizirana kao višednevna online prodajna izložba – aukcija, odnosno prodaja publikacija. Tako će Muzej općine Jelsa na aukciju staviti deset otisnutih i uokvirenih reprodukcija starih razglednica, Muzej Staroga Grada na isti način deset otisnutih i uokvirenih fotografija Marka Vodanovića, dok će Muzej hvarske baštine ponuditi publikacije po izboru bez licitacija, tj. po uobičajenoj cijeni.

Za ovu aukciju, Muzej općine Jelsa pripremio je deset reprodukcija starih razglednica s motivima Jelse i Vrboske. Reprodukcije su printane na 295 gr fotopapiru visoke kvalitete (Fine Art Rug) uokvirene u bijele drvene okvire sa staklom (dimenzije – širina: 52 cm; Visina varira od 34 do 44 cm).

Aukcija će trajati od petka 29. siječnja s početkom u 18h do utorka 2. veljače, do 10h, na Facebooku. Početna cijena svake razglednice je 400 kn, a pobjednicima ćemo nakon aukcije dostaviti podatke za uplatu. Temeljem predočene potvrde o uplati pobjednici će moći preuzeti svoju razglednicu u muzeju ili će ona biti poslana poštom na područje Hrvatske, gdje Muzej općine Jelsa preuzima troškove poštarine.

Također ćemo vam predstaviti i dvije zanimljive virtualne izložbe!

Ovogodišnja virtualna izložba Svitla prošlosti predstavlja najvrjedniji dio fundusa Ribarskog muzeja u Vrboskoj – ribarske svjetiljke. Ferali, koji su već stoljećima neizostavan dio opreme za brojne noćne ribolovne tehnike i strategije, bit će predstavljeni u svojem evolucijskom nizu – od arhaičnih svićala na borovu luč, preko ferala na garburu, sve do petromasa i suvremenih plinskih varijanti. U svim ovim oblicima, radi se o ribolovnim alatima koji su u punom smislu othranili nebrojene generacije dalmatinskih ribara i težaka, posebice u dugom razdoblju od 15. do 20. stoljeća kada je lov sitne plave ribe feralima i velikim ljetnim mrežama potegačama bio okosnica tradicijskih gospodarstava priobalnih otočnih ribarskih zajednica. Ribarski muzej u Vrboskoj, kao baštinik tradicije ribarstva otoka Hvara, u svojem stalnom postavu prezentira sve razvojne faze ovih svjetala korištenih na našem otoku, ali i diljem Dalmacije i priobalnog dijela Hrvatske. Ovom izložbom ferale želimo staviti u fokus i posvetiti im posebnu pozornost, ilustrirati njihovu (ne)posrednu ulogu u razvoju otočnih zajednica, te njihov tehnološki razvoj postaviti u širi povijesni i društveni kontekst.

Izložbom Pisma i pismenost otoka Hvara, u organizaciji Općinske knjižnice i čitaonice Jelsa, predstavljena je do danas sačuvana pisana kulturna baština otoka Hvara od 4. stoljeća prije nove ere do početka 20. stoljeća, nastala na tri povijesna pisma, grčkom alfabetu, bosančici i latinici, te na različitim materijalima, kamenu, žbuci, keramici, metalu, pergameni i papiru, različitim tehnikama, pokazujući istodobno kulturni razvitak otoka kroz prošlost. Također je predstavljen pregled razvoja pismenosti od antičkog vremena do danas, prvenstveno kroz razvoj hvarskog organiziranog školstva te drugih oblika obrazovanja i opismenjavanja stanovništva koje je prošle godine obilježilo 600. obljetnicu.

Pozivamo vas da u narednim danima pratite našu Facebook stranicu za sve detalje o ovoj humanitarnoj akciji i izložbama i nadamo se da ćete nam se pridružiti u još jednom noćnom (ovoga puta virtualnom) druženju!