Otvorenje novog stalnog postava Vinogradarske zbirke u Pitvama

Dragi prijatelji Muzeja općine Jelsa,

sa zadovoljstvom Vas pozivamo na svečano otvorenje novog stalnog postava Vinogradarske zbirke u Pitvama u utorak, 28. veljače 2023. u 11 sati.

Vinogradarska zbirka osnovana 1989. godine ponovno je postavljena u obnovljenoj zgradi nekadašnje osnovne škole u Pitvama. Ovaj novi muzejski prostor oblikovan je sa željom da sjedini priču o tradicijskom vinogradarstvu otoka Hvara s organoleptičkim svojstvima suvremenih hvarskih vina pa će svojoj publici uz obilazak muzeja pružati mogućnost tematskih kušanja vina.

Zbirka sadrži tradicijske alate za obradu zemlje, rad u vinogradu i konobi, opremu za proizvodnju i čuvanje vina kao i inventar tradicijske kuhinje karakteristične za drugu polovicu 19. i prvu polovicu 20. stoljeća. Izložena je i kontekstualizirana u odnosu na lokalne tipove zemlje i načine njene obrade, uzgoj i održavanje vinove loze, proizvodnju vina i organizaciju života težačke zajednice. S obzirom na korijenite promjene tradicijskog načina obrade zemlje i proizvodnje vina, koje započinju polovicom prošlog stoljeća, a traju i danas, svojevrsni produžetak muzejskog postava napravljen je uređenjem kušaone. Naime, ova polivalentna dvorana nudi mogućnost predstavljanja budućih sabiranja građe i istraživanja, ali i aktualnosti iz vinskog svijeta, bilo putem izložbe, predavanja ili nekog drugog oblika povremenih javnih aktivnosti.

Osim toga, zgrada nekadašnje škole u Pitvama u kojoj je danas muzej vrijedan je primjer profane graditeljske baštine. Njena izgradnja započinje 1904. godine, a nastava se u njoj izvodila do 1965. godine, kada škola prestaje s radom, a pitovska djeca od tada nastavu pohađaju u obližnjoj Jelsi. Osnivanjem Spomen doma boraca NOR-a 1981., i Vinogradarske zbirke 1989. godine, ova je zgrada dobila novu – muzejsku funkciju. Ta se prenamjena odvijala pod upravljanjem nekadašnjeg Centra za zaštitu kulturne baštine otoka Hvara, ustanove pod čijim se krovom formirala muzejska djelatnost na otoku Hvaru. Danas je Vinogradarska zbirka dio Muzeja općine Jelsa, a njen novi stalni postav rezultat je obnove zgrade i zbirke uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Općine Jelsa.