Nasljeđe / Tumačenje vlastite povijesti

NASLJEĐE / TUMAČENJE VLASTITE POVIJESTI: film o Slavomiru Drinkoviću

Autorica: Ana Mušćet

Oblikovanje plakata: Damir Gamulin

utorak 30.7. 2019. u 21:30

ljetno kino Jelsa

ulaz na projekciju je besplatan

Nasljeđe / Tumačenje vlastite povijesti
Razgovor s kiparom Slavomirom Drinkovićem, zabilježen 27. svibnja 2016. godine u području Bilogore osnova je filma Ane Mušćet, koji je nastao kao pokušaj u traženju odgovora o vlastitoj povijesti. Odgovarajući na unaprijed pripremljena pitanja, Drinković pripovijeda o svom umjetničkom, ali i životnom putu, otvoreno promišljajući vrijeme i prilike u kojima živimo. Izloživši se razmišljanju o napravljenom, kroz vizuru svojih početaka na otoku Hvaru, Drinković odgovor pronalazi upravo u roditeljima i precima. Dva mjeseca kasnije, u srpnju, u svojoj rodnoj Jelsi, pokazat će izbor radova nastalih od 1974. do 2016. “Ješonska” je Drinkovićeva posljednja izložba koju je za života realizirao.

Slavomir Drinković, hrvatski kipar rodom iz Jelse (Jelsa, 23. I. 1951. – Zagreb, 7. XII. 2016.)

Tijekom dugogodišnjeg umjetničkog rada ostvario je 16 samostalnih izložbi, više od 150 kolektivnih izložaba u Hrvatskoj i svijetu. Ostvario je i postavio preko 70 skulptura monumentalnih dimenzija u javnim prostorima.

Uz zvanje redovitog profesora Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu obnašao je niz odgovornih dužnosti na ALU: dekan ALU u dva mandata, prodekan za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju, pročelnik kiparskog odsjeka, šef katedre za kiparstvo. Kao član Senata i Vijeća umjetničkog područja te bitnih Povjerenstava i Odbora aktivno je sudjelovao u radu i razvoju Sveučilišta u Zagrebu.

Unutar umjetničko – nastavne djelatnosti, autor je mnogobrojnih projekata, izložaba i radionica koje su nagrađivane Rektorovim nagradama. Kiparskim radionicama ostvareno je i postavljeno u javne prostore i kolekcije više od 100 monumentalnih skulptura studenata. Studenti kojima je mentor nagrađivani su u Hrvatskoj i svijetu.

Radovi su mu u fundusima – stalnim postavima Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Moderne galerije Zagreb, Galerije umjetnina Split, Muzeja suvremene umetnosti Beograd, Muzeja Murska Sobota, Galerije umjetnina Slavonski brod – zbirka suvremene hrvatske skulpture i Muzeja grada Vukovara.

Dobitnik je 23 značajne nagrade i odlkovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

U predgovoru njegove posljednje izložbe Ješonska – izbor radova 1974. – 2016. Tonko Maroević je napisao:

Djelo Slavomira Drinkovića predstavlja neospornu i vrijednu dionicu suvremene hrvatske likovne umjetnosti, pravu čvrstu točku plastičkog promišljanja i stvaralačkog djelovanja. Bez njegove prisutnosti nezamislive su reprezentativne, panoramske i problemske izložbe aktualnih tendencija u skulpturi u nacionalnim i u međunarodnim razmjerima. Kroz (više od) četiri desetljeća intenzivnog rada taj je kipar stvorio individualno prepoznatljiv opus, koji je znao odgovoriti na razne izazovne trenutke, ali redovito sačuvati i odnos prema kriteriju „dugog trajanja“. Isto tako njegovi oblici i znakovi odgovaraju univerzalnim, kozmopolitičkim premisama, no prenose i određena autohtona regionalna značenja.

Ana Mušćet magistrirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Slavomira Drinkovića s pohvalom Summa Cum Laude 2016. godine. Godine 2010. magistrirala je pri Odsjeku za kroatistiku i rusistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko stipendija za izvrsnost, finalistica Essl Art Award nagrade za 2015. godinu, dobitnica Posebne rektorove nagrade te dvije Dekanove nagrade za uspješnost u radu. Za rad Na promjenu zraka nagrađena je II. Nagradom za slobodu na VII. po redu Passion for Freedom festivalu u Londonu, od strane stručnog žirija, predvođenog američkim umjetnikom Geryjem Hillom. Radi iste nagrade Sveučilište je Ani Mušćet dodijelilo Posebno priznanje za ostvarenje od međunarodne važnosti. Istoimena izložba nagrađena je 2016. godine Rektorovom nagradom za individualni umjetnički rad, a HRT je o njoj prethodno snimio emisiju Trikultura. Godine 2016. dobitnica je stipendije nizozemskog Woman Education Funda te Grand Prixa na 25. slavonskom biennalu, kao i Nagrade publike za isti rad u 2017. godini. U 2019. godini Mušćet je s Leonidom Kovač realizirala grafički roman o slikarici Nasti Rojc, u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. U svibnju ove godine njena samostalna izložba Zastave pokazana je u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. U lipnju ove godine u Frankfurtu je otvorena skupna izložba hrvatskih suvremenih umjetnika, koji će do listopada 2019. prezentirati Republiku Hrvatsku u Europskoj Uniji. Izložbu u organizaciji Europske središnje banke kurirala je kustosica Britta Von Camphausen. Radovi joj se nalaze u zbirkama suvremene umjetnosti u Galeriji umjetnina u Splitu i Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Više o radu Ane Mušćet, potražite na web stranici umjetnice.