PETAR RULJANČIĆ, IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

PETAR RULJANČIĆ, IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Muzej općine Jelsa u suradnji s g. Franom Božikovićem, privatnim kolekcionarom i vlasnikom impresivne zbirke fotografija Petra Ruljančića organizira izložbu koja će se održati u Ribarskoj zbirci u Vrboskoj

Petar Ruljančić, fotografije 1904. – 1918. 

Izbor iz privatne zbirke Frane Božikovića

Otvorenje će biti u utorak 31. srpnja 2018. u 21 sat, a izložbu možete pogledati do 12. kolovoza 2018.

Petar Ruljančić (1888. – 1933.) nakon završene Obrtničke škole u Trstu dolazi u Stari Grad na Hvaru gdje je djelovao od 1904. godine. U Srinjoj Koli, tada najprometnijoj trgovačkoj ulici grada, otvara fotografski atelijer i dućan s fotografskim materijalom, a nešto kasnije i kino dvoranu. Za vrijeme svog boravka na otoku izradio je brojne i dragocjene portrete svojih suvremenika te prikaze javnih događanja i općih prilika toga vremena. Osim u studiju, Ruljančić je često odlazio na teren te nam je ostavio vrijedne prikaze mjesta i kulturnih, društvenih i političkih događaja iz vremena Austro-Ugarske. Prepoznatljiv „putujući studio“ Petra Ruljančića po raznim otočnim mjestima sastojao se od tri karakteristična predmeta korištena u kompozicijama njegovih fotografija – tronožac, stolica i zidni tapet, a prepoznati ćemo ih na pojedinačnim i grupnim portretima iz njegova opusa. U Starome Gradu Ruljančić je zasnovao obitelj i dobio dvoje djece, kćer Zlatu i sina Juru. Godine 1921. s obitelji seli u Split te otvara fotografski atelijer „Olympia“ južno od gradskog parka – Đardina. Nastavio je izrađivati portrete u splitskom ateljeu, a izdavao je albume s motivima Splita i uvećane kolorirane fotografije. Organizator je prve izložbe umjetničke fotografije u Splitu nakon Prvog svjetskog rata, a prijateljevao je s brojnim splitskim umjetnicima među kojima je i kipar Ivan Rendić. Umro je 1933. godine u Splitu. Po njegovoj smrti posao u ateljeu nastavila su njegova djeca Zlata i Jure.

Frane Božiković rođen je 1956. godine i porijeklom je s otoka Hvara. Diplomirao je fiziku i politehnički odgoj na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu 1978. Nakon rada u splitskom osnovnim školama počinje se baviti različitim formama umjetnosti. Surađivao je s 43 galerije duž Jadrana te ostvario 63 samostalne izložbe. Osim toga, autor je nekoliko patenata, strastveni fotograf, kolekcionar i zaljubljenik u lijepe i rijetke stvari.