Sjećanja iz zemlje predaka

Sjećanja iz zemlje predaka

Iseljeništvo središnjeg dijela otoka Hvara s kraja 19. i početka 20. stoljeća

Izložba Sjećanja iz zemlje predaka evocira fragmentiranu povijest najmasovnijeg iseljeničkog vala iz središnjeg dijela otoka Hvara u prekomorske zemlje. Dakako, riječ je o iseljeničkom valu čiji obuhvat i značaj premašuju granice otoka, a u fokusu ove mikrohistorije su mjesta središnjeg dijela otoka Hvara. Izložba objedinjuje kontekst iseljeništva s kraja 19. i početka 20. stoljeća temeljen na arhivskim dokumentima i privatne memorabilije koje u otočnim kućama čuvaju uspomenu na iseljene pretke. Intenzivni procesi iseljavanja s otoka započinju zbog urušavanja temeljnih gospodarskih djelatnosti – jedrenjačkog brodarstva, pomorske trgovine i vinogradarstva. Ti su procesi ostavili snažan biljeg na razvoj otoka i Dalmacije u cjelini, ali i na kolektivnu memoriju otočnog stanovništva.

Istraživanjem otočnih arhiva, dr. sc. Mladen Domazet prikupio je povijesne dokumente iz kojih se razabiru neka ključna mjesta iseljeničkog procesa: lokalne prilike, mogućnosti i uvjeti putovanja, iseljenička propaganda, savjeti za iseljenike i posljedice koje je ono ostavilo na razvoj otoka. Etnografskim istraživanjem u lokalnoj zajednici, Marija Plenković prikupila je pojedinačne i obiteljske iseljeničke priče kako ih pamte potomci otočnih iseljenika. Prikupljena pisma rodbini, fotografije i još pokoja memorabilija otkrivaju nam duboko osobno iskustvo ponekad višestrukih prelazaka oceana. Izbor prikupljene građe objedinjen je pod naslovom Sjećanja iz zemlje predaka kako bismo evocirali uspomenu na pojedinačne sudbine i duh vremena koji je mnoge naše ljude raselio po svijetu.

Zahvaljujemo svim suradnicima i prijateljima Muzeja općine Jelsa na suradnji u realizaciji  izložbe Sjećanja iz zemlje predaka. Izložba je realizirana sredstvima Općine Jelsa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice općine Jelsa.

Otvorenje izložbe:

Subota 23. ožujka 2019. u 19:30 sati

Muzej općine Jelsa – galerija Kravata

Trajanje izložbe i radno vrijeme:

23. ožujka – 8. svibnja 2019.

svaki dan osim ponedjeljka od 09:00 do 13:00 sati

Kustosi izložbe:

dr. sc. Mladen Domazet, izv. prof. Odsjeka za povijest, Filozofski fakultet u Splitu

Marija Plenković, Muzej općine Jelsa

Grafička priprema:

Nikola Križanac