Moja prva lanterna od drva – završetak radionice

Prošlog tjedna u Ribarskom muzeju u Vrboskoj zasvijetlilo je osam drvenih lanterni. Riječ je o dovršetku ciklusa modelarskih radionica Moja prva lanterna od drva na kojoj su polaznici, djeca osnovnoškolske dobi, pod vodstvom prof. Katije Barbić izrađivali drvene modele svjetionika. Tijekom čitavog kolovoza naši vrijedni polaznici dolazili su u muzej i pilali, bušili, brusili i bojali šarene lanterne, ali i saznali ponešto o hrvatskim svjetionicima i povijesti svjetioničarske službe na Jadranu. U sklopu radionice posjetili smo i jednu pravu lanternu, onu na najistočnijoj punti Hvara – u Sućurju. Tamo su nam se pridružili i učenici OŠ Ante Anđelinovića iz Sućurja. Susretljivi koncesionari pokazali su nam nekadašnje svjetioničarske stanove, a djelatnici Plovputa došli su brodom iz Ploča kako bi nam otvorili kulu i pokazali svjetlo. Objasnili su nam sve o današnjem svjetioniku, a arheolog Nikša Vujnović pričao nam je o povijesti lanterne i Sućurja i pokazao nam neke vrijedne arheološke nalaze. Posjetili smo i Plovputov brod Sikavac kojim djelatnici Plovputa obilaze i servisiraju svjetionike. Ovim smo završili ovogodišnji ciklus modelarskih radionica, a naša marljiva modelarska grupa ide na zasluženi odmor do idućeg ljeta. 

Zahvaljujemo svima koji su omogućili ovogodišnju modelarsku radionicu i izlet, profesorici Katiji Barbić, koncesionarima sućuranske lanterne, upravi i djelatnicima Plovputa, učiteljicama OŠ Ante Anđelinovića u Sućurju, barba Nikši Vujnoviću i pizzeriji Guido u Sućurju.

Radionice izrade modela svjetionika Moja prva – lanterna od drva i ovaj krasan izlet omogućeni su uz financijsku podršku Općine Jelsa i Ministarstva kulture RH.

Više o tome kako nam je bilo na izletu i radionici možete pogledati u galeriji, ali i pročitati u sastavu jednog od naših polaznika Luke.

 

Izlet u Sućuraj

U četvrtak smo išli u posjet svjetioniku u Sućurju. Ja sam se baš zabavio na izletu. Bilo mi je zabavno voziti se u kombiju, ali dosadno slušati Nediju. Kad smo došli do svjetionika, popeli smo se gore. Bilo je dosta stepenica, ali gore je lijepo. Na svu štetu brzo smo se spustili jer je bilo i drugih grupa. Igrao sam se i na igralištu pokraj. Upoznao sam i novog prijatelja. Slikali smo se i otišli u kombi.

Dok smo se vozili vidjeli smo kako bager grabi u more. Došli smo do broda. Tu su nam pokazali dosta toga. Nakon toga išli smo u restoran. Tamo su nam pokazali stare stvari a pizza je bila baš fina. Kad smo pojeli pizzu, vidjeli smo dvije mačke koje jedu ostatke. Tada smo trebali ići. Bilo mi je žao što se nismo kupali, ali nema veze. Dok smo se vozili natrag, trebali smo zapamtiti mjesta koja prođemo, na primjer Sućuraj, Selca, Bogomolje, Gdinj, Zastražišće, Poljica i Vrboska (iako su bila tri znaka). Kad smo došli natrag, teta Ivana me odvela doma. Tu sam ispriča mami gdje sam sve bio.