150. OBLJETNICA OSNUTKA NARODNE ČITAONICE U JELSI

U Jelsi se ove godine obilježava značajna obljetnica, prošlo je 150 godina od osnutka Narodne čitaonice. 1. lipnja 1868. godine svečano je otvorena Narodna čitaonica u Jelsi, prva hrvatska narodna čitaonica na dalmatinskim otocima i među prvim čitaonicama Dalmaciji. O njezinom značaju govori i nazočnost don Mihovila Pavlinovića, jednog od utemeljitelja i vođe Narodne stranke i hrvatskog preporoda u Dalmaciji, koji je, u svome govoru na otvaranju Čitaonice, Hvar istaknuo kao prvijenca jadranskih otoka. Osnivanje Čitaonice u Jelsi izazvalo je među narodnjacima u Dalmaciji veliki interes, o čemu govore brojni brzojavi s čestitkama koji su nakon otvorenja stizali od narodnjačkih društava, čitaonica i uglednika. Utemeljenje Čitaonice je događaj koji je obilježio modernu povijest Jelse.

Početkom 1868. godine, skupina zagovornika narodnjačkih ideja iz jelšanskog društva Societa del Casino donose odluku da se dotadašnje društvo zamijeni osnivanjem Narodne čitaonice. To je bila skupina hrvatskih rodoljuba na čelu s kapetanom Nikom, vitezom, Dubokovićem.

Jelsa je u razdoblju narodnog preporoda imala poseban značaj na otoku Hvaru, ali i šire. Bila je jedina općina na otoku koja je u kontinuitetu od početka preporoda do početka 20. stoljeća ostala pod narodnjačkom vlašću. Snažne impulse preporodnome pokretu u Jelsi davale su posjedničke i brodarske obitelji te malobrojna inteligencija. Među njima najistaknutiji bio je kap. Niko Duboković koji je 1868. godine prvi put izabran za načelnika Jelse. Tijekom dugogodišnjeg načelnikovanja kap. Nike Dubokovića, Jelsa se progresivno razvija, napreduje u gospodarskom, kulturnom i urbanističkom pogledu. Iste 1868. godine kada je kap. Niko Duboković izabran za načelnika, u Jelsi je svečano otvorena Narodna čitaonica, prva hrvatska narodna čitaonica na dalmatinskim otocima i među prvim čitaonicama u austrijskoj pokrajini Dalmacija. O njezinom značaju govori i nazočnost don Mihovila Pavlinovića, jednog od utemeljitelja i vođe Narodne stranke i hrvatskog preporoda u Dalmaciji, koji je u svome govoru na otvaranju Čitaonice sažeo najbitnije programske točke Narodne stranke, a Hvar istaknuo kao prvijenca jadranskih otoka. Novoosnovanu čitaonicu u Jelsi dr. Ante Tresić Pavičić nazvao je svjetlom u olujnoj narodnoj borbi. Na prvoj Skupštini Čitaonice, za prvog počasnog člana odabran je đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer.

Program proslave 150. obljetnice Narodne čitaonice u Jelsi održati će se 14. i 15. rujna 2018. godine. Pripremljena je izložba naziva Jelšanska čitaonica i knjižnica kroz povijesti biti će otvorena do sredine listopada pa se posjetitelji do tada mogu informirati o bogatoj i značajnoj povijesti ove ustanove. Drugoga dana proslave, 15. rujna, održati će se znanstveni skup s temama o povijesti Jelse te povijesti i razvoju jelšanske čitaonice i knjižnice, a izlaganja na skupu održati će uvaženi gosti sa Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu te gospođa Katja Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica i predsjednica Etičkog povjerenstva Hrvatskoga knjižničarskog društva.

 

Program proslave događaja sastavljen je uz podršku sljedećih partnera:

Muzej općine Jelsa
KUD Jelsa
Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu
Srednja škola Hvar – izdvojena lokacija u Jelsi
Organizacija programa potpomognuta je sredstvima osnivača Općinske knjižnice i čitaonice Jelsa – Općine Jelsa i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.