TRAGOM MALE DRVENE BRODOGRADNJE

Izložbu o maloj drvenoj brodogradnji donosi nam Muzej betinske drvene brodogradnje. Tema ove izložbe nije brodogradnja čiji su produkt bili veliki brodovi namijenjeni dalekim putovanjima, trgovini ili ratovanju, već mali obiteljski brodovi, poput kaića, lađi, gajeta, leuta, koji su prehranjivali generacije i generacije dalmatinskih ribara i težaka.

Drvena brodogradnja je među najstarijim zanatima čovječanstva. Izgradnja broda omogućila je ljudima kretanja, osvajanja, istraživanja, pridonosila povezivanju različitih naroda i trgovini. Brodovi su se gradili od pamtivijeka i gradili su se po cijeloj zemaljskoj kugli. Brodovi su oduvijek imali nezamjenjivu ulogu u životima primorskog i otočnog stanovništva Dalmacije.
Forme i tipovi brodova lagano su se mijenjali kroz povijest, dok se, s druge strane, tehnika izgradnje broda gotovo i nije mijenjala. Gradili su se ribarski brodovi, transportni, ratni. Zahvaljujući brodovima, njihovi vlasnici zarađivali su si kruh, a zajednice su prosperirale zbog brodogradnje, dobivale političku moć. Veliki brodograditeljski centri poput Korčule, Dubrovnika, Trogira, Boke Kotorske, gradili su velike brodove – gripove, marsilijane, koke, karake, galijune, nave, brikove, tartane, trabakule, razne teretne i putničke brodove te brojne druge.

Manji brodovi gradili su se duž cijele naše obale. Gotovo da nije bilo mjesta u kojem se nije mogao naći kakav manji navoz. U vremenu kad je brod bio od životne važnosti za većinu otočkog i priobalnog stanovništva, brodogradilišta, škverovi i navozi oblikovali su vizure naselja, uvlačili se u životni prostor i dominirali njime.

Otvorenje izložbe biti će u petak 17. kolovoza 2018. u 21 sat u Ribarskoj zbirci u Vrboskoj. Otvorenju će prethoditi ples jedara koji će upriličiti članovi udruge Lantina i pokazati svu ljepotu i toplinu tradicijskih drvenih brodova u vrbovačkoj vali.

Izložba je rezultat suradnje Muzeja betinske drvene brodogradnje i Muzeja općine Jelsa, a može se razgledati do 15. rujna 2018.