Anatomija otoka 2023.
Pdf verzija programa za download: 11. Anatomija otoka – PROGRAM 2023 – OTOK ZA STOLOM
PROGRAM SIMPOZIJA
Program simpozija otvoren je i besplatan za sve posjetitelje! Za predavanja na engleskom ćemo imati osiguran prijevod, a i obrnuto za goste iz inozemstva.
Mjesto održavanja: Svečana dvorana u zgradi Općine Jelsa (Riva 404)
Četvrtak, 28. rujna
8:30-9:00 Prijava sudionika
9:00-9:30 Otvorenje simpozija, uvodna riječ organizatora
9:30-10:15 Plenarno izlaganje
Jelena Ivanišević
Mediteranska prehrana – od tradicije do održivosti
10:15-11:00 STANKA ZA KAVU
11:00-12:20 Sesija I
Moderatorica: Anica Čuka
Matea Zajc Petranović
Mediteranska prehrana u prošlosti za zdravu i dugovječnu budućnost
Peter Goggin
Dijabetes na otocima i američka (i europska) mediteranska prehrana
Sanja Klempić Bogadi, Sonja Podgorelec, Ivan Lajić
Otočno gospodarstvo i migracije – primjer hrvatskih otoka
Ivica Moškatelo
Važnost lokalnih udruga civilnoga društva za očuvanje i promidžbu mediteranske prehrane
12:2o-12:50 STANKA ZA KAVU
12:50-14:10 Sesija II
Moderatorica: Jelena Ivanišević
Marija Jug-Dujaković, Łukasz Łuczaj
Etnobotanička istraživanja jadranskih otoka – jestive biljke otoka Hvara
Anton Alegro, Vedran Šegota, Marija Jug-Dujaković
Upotrebne biljke otoka Hvara u sredozemnom povijesnom kontekstu
Zlatko Šatović, Marina Viculin, Mirjana Randić Barlek, Željko Šatović, Danilo Dučak, Zlatko Liber i Sandro Bogdanović
U potrazi za tustopizdom i kurcoglavom
Damir Viličić
Klijavost sjemenki motra (Crithmum maritimum L.) i razlozi za mogući uzgoj
14:10-17:30 RUČAK I SLOBODNO VRIJEME
17:30-18:50 Sesija III
Moderator: Axel Luttenberger
Edouard de Laubrie
Izložba o prehrani na Mediteranu: “Le grand Mezze” u Muzeju civilizacija Europe i Mediterana u Marseilleu, Francuska
Anton P. R. Angelich
Poljoprivreda, ribolov, prehrambene i kulinarske tradicije otoka Unije – baština i povijest koju treba sačuvati
Juraj Šantorić
Mišancija kao princip: tradicijsko jelo i umjetnost u svakodnevici
Joško Božanić
Okus olujnog arhipelaga: kulturnoantropološka interpretacija iskustva komiških ribara u pripremanju osnovne hrane na nenaseljenim otočićima viškog arhipelaga
19:00 JELŠANSKA RIVA ‒ Falkuša COMEZA LISBOA
(posada priprema i poslužuje brujet )
Petak, 29. rujna
8:30 – 9:00 Prijava sudionika
9:00-9:45 Plenarno izlaganje
Jorge Queiroz
Portugal i upis Mediteranske prehrane na UNESCO-ovu Listu – suradnja sedam zemalja, nacionalna i lokalna iskustva
9:45-10:00 STANKA ZA KAVU
10:00-11:20 Sesija IV
Moderatorica: Danijela Birt Katić
Olga Orlić
Hrana i identifikacijski procesi na otoku Korčuli
Ana Perinić Lewis, Nikolina Hazdovac Bajić, Lana Peternel
Novo težaštvo – otočne prehrambene prakse na primjeru četiriju dalmatinskih otoka
Anica Čuka
Prostorne i vremenske promjene u proizvodnji hrane na hrvatskim otocima – potencijali, prijetnje i izazovi
Andrija Mišetić, Sara Ursić, Jelena Zlatar Gamberožić
Prilog promišljanju koncepta “dobrog sela” – primjer otoka Brača
11:20-11:50 STANKA ZA KAVU
11:50-13:10 Sesija V
Moderatorica: Marina Blagaić Bergman
Anna Baldacchino, Godfrey Baldacchino
Vješti otočani: više od priče o zecu iz šešira
Mirna Bojanić Rebac
Sušena riba – zaboravljene delikatese
Tanja Kocković Zaborski, Tihana Rubić, Danijela Birt Katić
„Pazi što jedeš laboratorij“ – spoj mediteranske prehrane i lokalnih znanja
Tomislav Oroz, Mojca Piškor
Ćevap razdora i stigma Balkana: Mediteranska prehrana i neželjene asocijacije Balkana
13:50-15:00 RUČAK
15:00-16:00 Sesija VI
Moderatorica: Lidija Runko Luttenberger
Ivana Ožanić Roguljić, Vinko Tarbušković
Arheološki turizam – primjer „Grčka hrana u Starogradskom polju“
Tomislav Klarin
Mediteranska prehrana u kontekstu eno-gastro turizma: slučaj Dugog otoka, Hrvatska
Antonio Morić-Španić, Marin Čagalj
Razvojne i tehnološke mogućnosti geomarketinga u brendiranju poljoprivrednih proizvoda otoka Hvara
17:30 ŠETNJA DO PITAVA I POSJET VINOGRADARSKOM MUZEJU
(Mjesto sastanka i okupljanja: ispred općinske zgrade u Jelsi)
18:30-19:30 Marija Plenković, Duje Dorotka
Vinogradarska zbirka u Pitvama – doprinos očuvanju lokalnih znanja
20:00 ZAJEDNIČKA VEČERA – KONOBA DUBOKOVIĆ, PITVE
Subota, 30. rujna
10:00-11:00 Sesija VII
Moderator: Petar Filipić
Axel Luttenberger
Upravljanje općim dobrima na otocima
Lana Peternel, Ana Perinić Lewis
„Otok je samo na papiru“: percepcija i vidljivost države na otoku Žirju
Petar Filipić, Nenad Starc
Indeks otočne sreće – zima 2022./2023. godine
11:00-11:30 STANKA ZA KAVU
11:30-12:50 Sesija VIII
Moderator: Nenad Starc
Lidija Runko Luttenberger
Dobava hrane kao faktor otpornosti, dobrobiti ljudi i zdravlja okoliša
Agnès Michelot
Jedno zdravlje: novi pravni princip za promicanje ekološke prehrambene politike na otocima
Marie-Ange Schellekens
Najnovija reforma europske poljoprivredne politike: utjecaji na proizvodnju hrane mediteranskih otoka
Majda Rubić
O utjecaju gospodarske integracije na otočni identitet – pravno motrište
12:50-15:00 RUČAK
15:00-16:20 Sesija IX
Moderatorica: Iva Niemčić
Fabijan Hrvatin Peronja
Ribarstvo – loviti manje, zarađivati više
Peter Simonič
Žirsko polje – od postojanja do baštine
Ivana Radovani Podrug
Tradicijska ruralna arhitektura otoka Hvara – izazovi obnove i revitalizacije
Sani Sardelić
Otok, zemlja, kamen: čitanje krajobraza gladnim očima
16:45 Sastanak na Pjaci (glavnom trgu) kod fontane za početak vođene šetnje
17:00-18:00 Marina Blagaić Bergman, Pavel Gulin Zrnić, Josipa Slaviček, Juraj Šantorić, Šime Vukman, Karmen Krasić Kožul, Marija Kamber, Gabrijela Mamić
Anatomija kale – multidisciplinarno istraživanje jelšanske ulice
18:00 Vančo Rebac
Pop-up izložba „Sušenje ribe“, galerija Monade
ZATVARANJE SIMPOZIJA UZ ZDRAVICU