Od kuharice do književnosti

Predstavljanje knjige dr. sc. Jelene Ivanišević Od kuharice do književnosti: ogledi o kulinarskoj prozi održati će se u subotu, 3. studenog 2018. u 18:00 sati u Općinskoj knjižnici i čitaonici Jelsa.

Knjiga Jelene Ivanišević temelji se na njezinoj doktorskoj disertaciji „Od kuharice do književnosti: hrvatski kulinarski i gastronomski narativi“ obranjenoj 2014. godine. Knjiga donosi pregled razvoja tekstova posvećenih hrani, od kuharice kao temeljnog oblika do suvremenih i, često pomodnih, gastronomskih narativa koji napuštaju svoju priručničku funkciju te postaju zasebna vrsta književnosti za dokolicu. Autorica opisuje nastanak i oblike onoga što se neprecizno naziva gastronomskom književnošću. Početak gastronomske književnosti možemo promatrati kroz rastakanje upotrebne vrijednosti kuharica, odnosno potiskivanje recepta prema margini teksta. Od nostalgičnih kuharica koje recepte uokviruju društvenopovijesnim kontekstom ili osobnim povijestima, preko Barbierijevih gastronomskih eseja, Pavićevih i Szütsovih gastronomskih memoara do romana Zdenka Jelčića koji ispuštanjem recepata napušta svaki privid praktične korisnosti gastronomskih tekstova. Razvoj novog književnog fenomena prikazanog u ovoj knjizi pokazuje da u hrvatskoj književnoj produkciji doista postoji prilično živahna sklonost fikcionaliziranju prehrambene kulture.

O knjizi će govoriti autorica dr. sc. Jelena Ivanišević s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, dr. sc. Tihana Rubić s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Igor pl. Živanović, autor „Leksikona gastronomije i podrumarstva“.