50 godina Ribarskog muzeja Vrboska

Obilježavanje 50 godina Ribarskog muzeja u Vrboskoj

Obilježavanje 50. obljetnice otvorenja i djelovanja Ribarskog muzeja u Vrboskoj, najstarijeg na Jadranu, održat će se 10. rujna 2022.

Iako je riječ o godini u kojoj Muzej nema izložen potpun postav zbog nedostatka prostora i trenutno se nalazi na drugoj, privremenoj lokaciji, priredili smo bogat cjelodnevni program za prijatelje i suradnike Muzeja, kao i za stanovnike Vrboske koji su uključeni u rad Muzeja od njegovog osnutka.

Program počinje u 10:00 sati dječjom radionicom bojenja majica korkom, starinskom ribarskom tehnikom mašćenja (tanganja, bojenja) ribarskih mreža. U prošlosti je ovaj postupak imao dvostruku funkciju – da se mreže impregniraju i postanu trajnije, ali i da ih se učini nevidljivijima u moru. Postupak se provodio spravljanjem otopine borove kore u moru, prokuhavanjem i umakanjem mreža u otopinu. Za potrebe ove radionice nećemo mastiti mreže, već bijele pamučne majice s otisnutim logotipom muzejske obljetnice.

Nešto kasnije, u 19:00 sati posjetitelji će moći “prošetati” kroz povijest Muzeja prigodnom izložbom koju će otvoriti aktualni kustos zbirke Duje Dorotka. Izložba će biti prezentirana u obliku 9 panoa koji će biti postavljeni ispred trenutne lokacije Muzeja (na Pjaci u Vrboskoj), a otvorenju izložbe prisustvovat će i neki bivši zaposlenici te članovi obitelji osnivača Muzeja.

Program obilježavanja zaokružit će koncert Šomazguna s početkom u 21:00 sat. Osnivači tzv. „Otočnog vala“, autentičnog glazbenog žanra nastalog krajem 90-ih godina, zabavit će nas za kraj ove obljetnice.

 

PROGRAM (SUBOTA, 10. rujna 2022.)

Cijeli program održat će se ispred prostorija Ribarskog muzeja u Vrboskoj (Pjaca)

 

10:00

Dječja radionica bojenja majica korkom

(Sudjelovanje u radionici se ne naplaćuje, ali se potrebno prethodno prijaviti. Prijave primamo do 9. rujna na mobitel 0922667036 (Duje) ili 0915297519 (Dominik), ili osobno u Ribarskom muzeju.)

 

19:00

Otvorenje izložbe 50 godina Ribarskog muzeja

 

21:00

Koncert Šomazguni

 

Organizatori: Muzej općine Jelsa i Ribarski muzej u Vrboskoj

Sponzori: Općina Jelsa, Turistička zajednica Vrboska, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Podrška: Udruga Lantina Vrboska