Pokazno predavanje o ribarskim feralima i projekcija filma Za litnjega mroka Ivane Šerić

Dragi prijatelji Ribarskog muzeja,

sa zadovoljstvom vas pozivamo da nam se pridružite u petak 24.9. u 20.30 na posljednjem ovogodišnjem događaju u Ribarskom muzeju u Vrboskoj. Sezonu ćemo ove godine zaključiti istim događajem s kojim smo je i otvorili, a kojeg smo zbog iznimnog interesa publike obećali i ponoviti – pokaznim predavanjem o ribarskim feralima kustosa zbirke Duje Dorotke, i projekcijom nagrađenog kratkometražnog animiranog filma mlade vrbovačke umjetnice Ivane Šerić.

U prvom dijelu večeri Duje će održati demonstracijsko predavanje o ribarskim feralima na kojem će modelima i autentičnim primjercima određenih tipova ribarskih svjetiljki biti predstavljeni principi rada, ali i povijest i evolucija ovih naprava i njihovo značenje za lokalna gospodarstva otočnih zajednica u prošlosti.

U drugom dijelu večeri posjetitelji će imati priliku pogledati animirani film Za litnjega mroka Ivane Šerić. Riječ je o uratku kojeg je autorica napravila u suradnji s našom ustanovom i koji je prvotno bio zamišljen kao promotivni spot Ribarskog muzeja, no tu je funkciju nadišao osvojivši ovogodišnji Vafi & Rafi festival u MAXI kategoriji, jednu od najprestižnijih međunarodnih nagrada za mlade animatore.

U znaku ribarskih ferala prigodno se opraštamo i od dosadašnjeg doma Ribarskog muzeja. Pred nama je priprema novog stalnog postava i izgradnja nove zgrade muzeja u Vrboskoj što će nam omogućiti nove perspektive u muzejskim aktivnostima. Stoga ovom prilikom pozivamo i podsjećamo sve Vrbovljane i ostale otočane da trenutni stalni postav mogu pogledati još do nedjelje 26.9.2021. u jutarnjem terminu (9-13h).

Projekt Revitalizacije ribarske zbirke, čiji je sastavni dio i ovaj događaj, sufinanciran je proračunskim sredstvima Općine Jelsa i Splitsko-dalmatinske županije u okviru Programa razvoja, zaštite, i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije u 2021. godini.

Zbog epidemiološke situacije broj sjedećih mjesta je ograničen, pa napominjemo svima zainteresiranima da dođu dovoljno prije kako bi osigurali svoje mjesto.