VINOGRADARSKA ZBIRKA

Pitve

Vinogradarski muzej u Pitvama osnovan je na poticaj lokalnog stanovništva, a prikupljanje građe i osmišljavanje postava kao i svi stručni poslovi obavljali su se u suradnji s djelatnicima nekadašnjeg Centra za zaštitu kulturne baštine otoka Hvara. Nekoliko godina planiranja i prikupljanja građe rezltiralo je stalnim postavom Vinogradarske zbirke u zgradi stare škole u Pitvama gdje je već bila izložena Spomen – soba NOB-a. Muzej je otvoren 29. lipnja 1989. godine no ubrzo je prestao s radom. Danas je ova zbirka pohranjena, a u tijeku je obnova zgrade u Pitvama u kojoj će ponovno biti postavljena i otvorena za javnost.

Vinogradarska zbirka odraz je kontinuiteta kulture vina na otoku Hvaru potvrđenog od vremena grčke kolonizacije otoka u 4. st. pr. Kr. Kao jedna od glavnih gospodarskih grana na otoku, vinogradarstvo i vinarstvo uobičajena su referenca u reprezentaciji otoka Hvara kao i značajan aspekt identiteta njegovih stanovnika. Vinogradarska zbirka sadrži tradicijske alate za obradu zemlje, rad u vinogradu i konobi, opremu za proizvodnju i čuvanje vina kao i inventar tradicijske kuhinje.  Ovi su predmeti još uvijek u živom sjećanju naših težaka, a neki se i danas koriste u brojnim hvarskim konobama.

 

Vinogradarska tradicija i predan rad hvarskih težaka na zemlji rezultirali su profesionalizacijom i tehnološkim napretkom u obradi zemlje i proizvodnji vina što je nepovratno izmijenilo ovu tradicijsku privrednu granu. Pored tradicijskih konoba izgrađeni su suvremeni vinski podrumi iz kojih izlaze vrhunska vina po svojoj kvaliteti prepoznatljiva u svijetu. Planirani novi stalni postav predviđa sljubljivanje stoljećima stvarane tradicije i navika suvremenih vinskih entuzijasta koji cijene dobru kapljicu hvarskog vina, posebno onih spravljenih od autohtonih sorti.